Hasznos tanácsok

Gyakran felmerülő kérdésekben szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Bérelni vagy venni?

A II. Világháborút megelőző időkben ismeretlen fogalom volt az esküvői ruha bérlés.

A háború utáni szűkös időkben, amikor anyagot sem nagyon lehetet kapni, hogy menyasszonyi ruhát készítsenek alakult ki a kölcsönzés szokása. A rendszer váltás sem hozott ebben nagy változást, hiszen egy jó minőségű esküvői ruha olyan sokba került, hogy kevesen engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják.

Az utóbbi években azonban nagy változáson ment át az esküvői ruhák forgalmazásával foglalkozó ágazat.
A helyi kisipari készítésű ruhák mellett egyre nagyobb teret hódítanak a nagyipari márkás ruhák. A nagyipari termelés pedig lehetővé teszi, hogy elérhető áron kerüljenek piacra az igényes kidolgozású ruhák is.

Mind a bérlésnek mind a vásárlásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Bérlés előnyei:

Nagyobb választék, hiszen a szalonok többségében csak bérelni lehet a ruhát.
A viszonylag nagy értékű ruhák is elérhetők.
Az esküvő után nem kell a ruha tárolásáról gondoskodni.

Bérlés hátrányai:

– Már sok másik menyasszonyon is volt már a ruha. 

– A szezon második felére nagyon elhasználódnak a ruhák.

– Több szalonban a foglalás után is kiadják a ruhát.

– Több szalonban csak az átlag méretek találhatók meg, és nem hajlandók a ruhákat alakítani.

– Csak képen látható a foglaláskor a ruha, így nem tudja felpróbálni, és lehet, hogy  nem az egyéniségéhez legmegfelelőbb ruhát választja, mert másképpen mutat a modellen. 

– Ha megsérül a ruha, vagy úgy elszennyeződik, hogy nem lehet tisztítani kártérítést is kell fizetni.

Vásárlás előnyei:

– Biztos, hogy vadonatúj ruhát kapsz.

– Kívánságodra bármilyen módon átalakítják a ruhát. 

– Az esküvő után a ruhát alkalmi ruhává lehet alakítani, vagy keresztelő ruhát lehet belőle készíteni,  vagy akár el is lehet adni. 

–  Még unokáink is gyönyörködhetnek a menyasszonyi ruhánkban.

 

Fehér vagy krém színű legyen álmaim menyasszonyi ruhája?

A nemzetközi esküvői ruha divatban egyeduralkodó a krém szín és annak minden árnyalata az elefántcsonttól az aranyon át a kapucsinó színig. Hazánkban azonban, különösen a kisebb vidéki településeken még mindíg jobban kedvelik a fehér menyasszonyi ruhát. És mivel az anyukák, a nagymamák vagy a keresztmamák finanszírozzák nem csak a lakodalmat, de ruhák árát is, így az idősebb generációk ízléséhez kell sok esetben alkalmazkodnia a menyasszonynak, ezért bár ő nagyobb örömmel venne fel egy krém színű modellt mégis inkább a fehéret kénytelen választani.

A Magdaléna Menyasszonyi és Estélyi Ruhaszalon kollekciójában szinte minden modell megtalálható mind fehér mind krém színben, egybe részes, és két részes modellek is. Mi általában a menyasszony haj és bőr színéhez legjobban menő színt ajánljuk. A sötét hajú, világos bőrű menyasszonyon sokkal szebben mutat egy fehér ruha, míg egy szőke hajú barna bőrű lánynak inkább a krém színű az előnyösebb. De természetesen a menyasszony egyénisége is szerepet játszik abban, hogy melyik szín áll jobban neki.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik szín áll legjobban nekünk, próbáljuk fel mindkettőt és a tükör biztos útmutató lesz.

 

 Hogyan lehet mozogni egy hosszú uszályos ruhában?

A klasszikus esküvői ruha elengedhetetlen része az uszály, mely lehet 60 cm rövid de akár több méter hosszú is. Általában gazdagon díszítik csipkével és gyöngyhímzéssel. Igazi királynői megjelenést biztosít amikor a menyasszony édesapja karján bevonul a templomba egy hosszú uszályos ruhában. Külön bája van ha kis koszorús lányok viszik az uszályt az ara mögött.

Igen ám de mit tegyünk vele úton a templomba és a szertartás után? Hogyan lehet táncolni egy uszályos esküvői ruhában? Természetesen erre is van megoldás. Az uszályt egy pár apró gombbal fel lehet gombolni. Az egyszerűbb A vonalú ruhák uszályát belülről rögzítjük, míg a habos, húzott szoknyákat több gombbal kívülről. Több esetben az uszályt a szertartások, fotózások  után le lehet venni a ruháról, és így a menyasszony is kényelmesen tud táncolni stb. 

 

 

Hogyan üljünk le az alsószoknyás menyasszonyi ruhában?

A legtöbb menyasszony azért fél az abroncsos alsószoknyától, mert nem tudják elképzelni, hogy hogyan tudnak leülni benne. Attól félnek, hogy ha leülnek az egész abroncs és a ruha elől egy nagy púpnak fog látszani. Ám ha az abroncsot hátul megemeljük és úgy ülünk le akkor a felesleges bőség a hátunk mögé kerül és a szoknya szépen, finoman simul a lábunkhoz. Az abroncsok anyaga, merevítője igen kényelmes, puha anyagokból készülnek szalonunkban. 

 

Hogyan válasszunk menyasszonyi ruhát?

Mivel a lányok többségének figyelme csak akkor fordul az esküvői ruha divat felé amikor megkérik a kezét, mielőtt elindulnak a menyasszonyi ruha szalonokba érdemes egy kicsit tájékozódni. Az esküvői ruha magazinokban megtalálhatjuk mind a hazai, mind a nemzetközi tervezők legújabb modelljeit. De természetesen az Interneten is minden hazai forgalmazó, vagy kölcsönző választéka megtekinthető. Sok fáradtságot megkímélhetünk magunknak, ha előre kiválasztjuk azokat a stílusú ruhákat melyek a legjobban tetszenek és célirányosan azokba az üzletekbe megyünk melyek ilyeneket ajánlanak.

A kiválasztott szalonokat keressük meg telefonon vagy e- mailben időpont egyeztetés céljából. Egy ruha próbára 1 – 1.30 órát számíthatunk. Jó ha nem egyedül megyünk, de vigyázzunk, hogy csak olyan közeli hozzátartozót esetleg barátnőt vigyünk magunkkal aki nem irigy ránk és őszinte, elfogulatlan tanácsot tud adni.

Fontos hogy olyan fehérnemű és olyan magas sarkú cipő legyen rajtunk amilyet az esküvőn is viselni szeretnénk.

Hallgassuk meg a szakember (eladó) tanácsát, hiszen ők tapasztaltak, sok-sok menyasszonyt öltöztetnek és öltöztettek fel és rögtön látják, hogy milyen modellek állhatnak jól. Ritka az a szalon ahol olyan ruhát beszélnek a menyasszonyra amelyik nem áll jól neki. A szalon számára is fontos, hogy a tőlük vásárolt vagy kölcsönzött ruha hogyan áll, hiszen a tökéletes megjelenésű menyasszony a legjobb reklám a számukra.

 

 Nagyon sok menyasszony panaszkodik, hogy nem áll jól rajta a ruha, nem érzi jól magát benne, nem kényelmes. Hát igen, mert  a legegyszerűbb modellben is legalább  10 m  anyag, plusz csipke, plusz gyöngyözés, aminek mindegyiknek súlya van. Ahhoz, hogy egy váll nélküli ruha ne csússzon le, felsőrészét be kell merevítőzni, és nagyon szorosan kell a testhez simulnia. A bevarrt ujjú ruhában a karunkat is nehezebben tudjuk mozgatni, de ez a nap nem a kényelemről szól, hanem, hogy a legszebb tündérszép hercegnőt  varázsoljuk a menyasszonyból. A lehetőségekhez mérten azért ügyelni kell arra, hogy ne kínszenvedés legyen a ruha viselete, hanem tudjon benne rendesen lélegezni, a vállon lévő pánt ne csúszkáljon le, mert akkor azt állandóan igazgatni kell. Ha túl hosszú a ruha felbukik benne, rálép, ha túl bő a ruha, nem áll stabilan.

Esküvője általában egyszer van egy lánynak, erre a nagy napra olyan ruhát válasszon, amely örömmel tölti el és úgy érzi, és úgy kell éreznie, hogy Ő a legszebb a világon és egész nap jól érezze magát benne.

 

Mennyire alakítható egy menyasszonyi ruha?

Fontos tudni, hogy nincsenek elasztikus esküvői ruhák. Általában minden esküvői ruha oldalában benne hagynak annyi anyagot, hogy 1 mérettel (kb. 4 cm) nagyobbra ki lehessen engedni és persze 1 mérettel szűkebbre is lehet venni. Ha 4 cm-nél nagyobbra kell alakítani, amennyiben a modell szabása engedi praktikusabb zipzár helyet fűzőt tenni a ruha hátába.

A ruha hossza  viszonylag könnyen alakítható, ha túl hosszú a ruha, a csipke miatt nem lehet könnyen levágni több, keskeny piével lehet rövidíteni. A felraffolt szoknyát több felraffolással fel lehet emelni. Ha túl rövid akkor csipkével, vagy fodorral hosszabbá lehet varázsolni.

Ujj és váll nélküli ruhából nem lehet ujjasat készíteni. Ilyen esetben válasszunk egy bolerót a ruhához, vagy finom, lehetőleg áttetsző anyagból készített hosszú ujjas blúzra vegyük fel a felsőrészt, vagy a ruhához illő stólát használjunk.

 

Miért kell alsószoknya (abroncs) a ruha alá?

 A bőszoknyás menyasszonyi ruhák szoknyáját minimum 4 méter, anyagból szabják, de ez akár 6,5 méter is lehet. Ez nem csak hosszra sok, de ilyen mennyiségű anyagnak súlya is van, pláne ha még hozzá számoljuk a bélésanyagot és a tüllfodrokat is. Ahhoz, hogy ez a sok anyag ne essen be járás közben a lábunk közé, hanem mindig szép kereken álljon szükség van egy acél abronccsal merevített alsószoknyára 

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen alsószoknyát veszünk a ruha alá. Egy jó alsószoknya láthatatlanul adja ki a ruha tökéletes formáját. Tüll fodorral van borítva ezért nem látszik át az abroncs karika a ruha szoknyáján. Fontos hogy milyen nagy az alsószoknya kerülete. Ha túl kicsi össze esik a ruha és túl hosszú is lesz, ha túl nagy, akkor pedig eldeformálódik a szoknya.

Fontos, hogy az alsószoknyát merevítő abroncsok ne legyenek láthatóak kívülről. Ha tüll fodor borítja az alsószoknyát, vagy a menyasszonyi ruha alatt több réteg tüll fodor van ez nem fordulhat elő. Arra is ügyeljünk, hogy az alsószoknya kellően hosszú legyen, mert ha túl rövid csúnyán bekap az esküvői ruha alja.

Mit mennyiért?

Gyakran kérdeznek minket vásárlóink, hogy hogyan tudják megállapítani, hogy az általuk kiválasztott ruha valóban annyit ér, mint amennyit kérnek érte. Most egy pár szempontot szeretnénk itt bemutatni, melyek segítenek abban, hogy ne érezzük becsapva magunkat.

Biztonságot ad már az is, hogy ha álmaink ruháját ismert, jó hírű szalonból választjuk ki. Hiszen a hosszú tapasztalattal rendelkező szakemberek, nemcsak abban tudnak tanácsot adni, hogy mi áll a legjobban, hanem mi fér az anyagi keretekbe is. Általában mindenhol lehet drágább és olcsóbb ruhát is találni, de a minőségnek mindig meg van az ára.

A jó minőség már a jó alapanyagnál kezdődik, annak a használata. A sűrű szövésű szaténoknak, matt vagy fényes, nem húzódik ki a szála, szép és jó tartása van. Muszlint is lehet nagyon olcsón vásárolni, de az olcsó az ritka szövésű és kemény, nincs olyan szép esése mint a drágábbnak, igaz, hogy az három- négyszeresébe is kerülhet. Nem szabad összekeverni a lakástextil boltokban kapható függöny voiletet az igazi organzával, aminek fénye is fogása is más. És természetesen a függöny csipke mintája is függönynek készült, nem ruhának. Messziről látszik az ismétlődő sordísz, vagy túl nagy bordűr minta. Az igazán értékes és finom csipke hímzéséhez rayon szálat használnak, melynek selymes fénye és természetes lágy hatása van, a jóval olcsóbb polyester cérnával hímzett csipke sprőd, túl műszálasnak hat.

Fontos, hogy az alapanyagok színe egységes legyen, hiszen a fehérnek is több árnyalata van. Lehet kékes vagy sárgás tónusú fehér, de a fő az, hogy egyforma legyen.

A gyöngyök minősége sem mindegy. Az igazán jó minőségűek üvegből készülnek, ezért súlyuk jóval nagyobb, mint az olcsó műanyag alapú gyöngyöké. Természetes fényük is sokkal közelebb az  igazgyöngyéhez. 

Meg kell néznünk, hogy a kiválasztott ruha hány rétegből anyagból áll, a drágább ruháknál a bélésen kívül még tüll, fodrok, merevítő anyagokat is találunk. Egy jól kidolgozott felsőrész és hozzá tüllös szoknyához legalább 10 m anyag szükséges.

Útmutató lehet még a ruhát díszítő csipke és gyöngy minősége és mennyisége is. Minél díszesebb a ruha általában annál értékesebb, de a különleges, rafinált, ám egyszerűnek tűnő ruhák is drágák lehetnek. Figyeljünk arra is, hogy a különleges díszítő elemek varrva legyenek. A díszítésnek egyöntetűnek kell lenni a ruha elején és hátán. A bóvli egyik legfeltűnőbb ismérve, hogy csak a ruha eleje van díszítve.

Nézzük meg azt is, hogy a ruha oldalán és alján látszik-e már alakítás, így látható, hogy a ruha új vagy már többször használt.

Nézzük meg a ruha belsejét is.  A drága ruha belsejének szép kidolgozásúnak kell lenni, benne van-e a márkajelzés, vagy készítő emblémája. 

 

Támad a bóvli….

Egyre gyakrabban találkozhatunk esküvői szalonok környékén – és sajnos már az ország egész területén – nagy csíkos szatyrokat cipelő, szláv nyelvet beszélő emberekkel, kik nagyon olcsó esküvői ruhákat kínálnak a szalon tulajdonosoknak. Egy –egy ilyen táskában 10-15 ruhát is belegyömöszölnek, hogy jól eltudják rejteni a vámosok elől. Miután “sikeresen”, vám  fizetés nélkül átjutottak a határon szabad a piac.

Járják az országot és természetesen számla nélkül, így minden közteher fizetése nélkül értékesítik a nagyon olcsó és igen silány minőségű ruhákat. Nagyon sok szalon tulajdonos elcsábul, amikor meghallja, hogy egy jó minőségű, márkás ruha árának harmadáért, negyedéért vásárolhatja meg az illegálisan az országba került terméket. Első ránézésre talán észre sem veszi, hogy milyen minőségű termékért fizet.

Az sem tudatosul benne, hogy azzal, hogy csempész árút vásárol bűncselekményt követ el, sőt magyar dolgozók kenyerét veszi el, hiszen az adófizető becsületes készítők és forgalmazók képtelenek versenyezni velük és előbb utóbb kénytelen lesz üzletét felszámolni, alkalmazottait az utcára tenni.

Most lehet, hogy Önök azt mondják mindez nem fontos, a lényeg az, hogy olcsón bérelhessünk ruhát. Ami igaz is, de sok esetben az olcsó beszerzési ár nem jelenik meg a bérleti díjban. Ugyanolyan magas árat kell értük fizetni, mint a legális, márkás termékekért. 

Hogy mit tehetnek a menyasszonyok ennek érdekében? Olyan jó hírű szalonokban béreljenek vagy vásároljanak, ahol márkás, jó minőségű ruhákat kínálnak. Ma már igen széles kínálatból választhatnak, legyen az kiváló minőségű magyar termék vagy nemzetközileg is ismert márka. Mindenki találhat árban is a pénztárcájának megfelelő ajánlatot. Ne engedjük, hogy a bóvli győzzön!